Stress

Hoe is onze visie op stress?

Eerst ga ik uitleggen hoe stress ontstaat.

Wist jij, dat de ballast (beperkende gevoelens, overtuigingen en angsten)  bepaalt hoe jij je voelt, hoe je denkt ,reageert en of iets wel of niet lukt in je leven.

De beperkende gevoelens heb je opgeslagen in je lichaam en de beperkende overtuigingen op de harde schijf van je onderbewustzijn. Deze ballast kan in je dagelijks leven getriggerd worden door vervelende situaties. Bv. ruzie in je gezin, scheiding, een ontslag, financieel tekort, ziekte enz.  Hierdoor ervaar jij spanning in je lichaam en ga je piekeren.

Deze gevoelens en gedachten worden gereguleerd door de hypothalumus. Wanneer deze geprikkeld wordt is er dus kennelijk iets aan de hand in je leven. Deze geeft dan onze bijnieren de opdracht om adrenaline, noradrenaline en cortisol te produceren. Dan krijg jij het gevoel van stress. Hoe meer gevoelens en overtuigingen er getriggerd worden, hoe meer stress jij ervaart. 

Het beste dat je kunt doen is de situatie, waar je in zit, te accepteren. Dit helpt je al je stress te verminderen. De manier waarop jij naar de situatie kijkt, bepaalt mede of het stressgevoel aanhoudt of vermindert. Wanneer jij de situatie accepteert ontspant je lichaam en neemt het stressgevoel meteen iets af. Wanneer jij vlucht of vecht voor  de situatie, ervaar je meer stress en spanning. Vechten is in deze situatie bv. klagen of de schuld buiten jezelf zoeken.

Een vervelende situatie kun je niet veranderen. Die is in je leven gekomen. En dit gebeurt niet zomaar. Het biedt je kansen, mogelijkheden en groei. Je angsten en onzekerheden, maken het soms lastig het positieve of noodzakelijke in een vervelende situatie te zien.  Om stress te voorkomen zul je aan jezelf moeten werken.