Steeds meer mensen krijgen een burn-out .

Hoe herken je een burn-out

De belangrijkste symptomen van een burn-out zijn vermoeidheid, uitputting, stress en spanning, angsten, een negativiteit zelfbeeld en het gevoel het – werk en/of het leven – niet meer aan te kunnen.

Mensen met burnout verschijnselen hebben vaak moeite met inslapen, omdat ze nog – in gedachte – bezig zijn het de zaken die zij gedaan hebben of nog moeten doen. Daarnaast kunnen zich natuurlijk bij mensen met een burn-out allerlei fysieke klachten manifesteren zoals spierpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, somberheid, hoofdpijn, etc.

Vaak wordt gedacht dat een burn – out ontstaat na een langere periode van emotionele, mentale en psychische overbelasting. Veel mensen koppelen werkdruk, saai werk en problemen op het werkvloer aan het ontstaan van een burn-out. Echter er is nog een oorzaak die vaak over het hoofd gezien wordt; afhankelijkheid! Ik leg dit uit. Stel dat je vervelend en stressvol werk hebt en privé loopt het ook niet lekker. Logisch dat je dat veel energie kost. Maar met een gezonde hoeveelheid energie blijk je dat in de praktijk heel lang vol te kunnen houden. Hoe kan het dan dat jij deze situatie jarenlang volhoudt en opeens een burn – out krijgt?

JE HEBT JOUW ENERGIE AFGEGEVEN!

Er moet dus iets zijn gebeurd waardoor jij deze dagelijkse hoeveelheid energie niet meer hebt. Je hebt jezelf dan letterlijk weggegeven. Hierdoor hebt je niet meer de energie om door te gaan. (zie ook het stukje over Afhankelijkheid

De triggers om jezelf ‘weg te geven’ zijn vaak opkomende gevoelens van onzekerheid over jezelf, jouw mogelijkheden en de toekomst. Dit in combinatie met het verliezen van positiviteit.

De oorzaak van burn – out is daarom meestal een combinatie van werk, privé en innerlijke factoren die chronische stress en vermoeidheid opleveren. Om een burn – out effectief aan te pakken, zal je op individuele basis aandacht moeten besteden aan al deze aspecten.